PDV na hotelske usluge ipak deset odsto

Bez autora
Nov 27 2013

Prošlo je gotovo dva meseca od predstavljanja antikriznih mera Vlade Srbije, a izgleda da hotelijeri tek sada mogu da odahnu, jer u Ministarstvu finansija kažu da neće biti povećanja PDV-a na hotelske usluge sa osam na 20 odsto. Porez će od 1. januara sledeće godine ipak biti viši, ali tek za dva procenta.Pre dva meseca u hotele u Srbiji uselio se strah da će ostati prazni. Vest o povećanju poreza za 12 odsto zabrinula je hotelijere. U Udruženju hotelijera HORES kažu da hotelijerstvo ne bi moglo da funkcioniše u takvom privrednom režimu, najskupljem u Evropi.

PDV na hotelske usluge ipak deset odstoDva meseca nakon predstavljanja antikriznih mera Vlade Srbije, hotelijeri, izgleda, mogu da odahnu. U Ministarstvu finansija kažu da neće biti povećanja PDV-a na hotelske usluge sa osam na 20 odsto, kao što je najavljeno. Porez će od 1. januara 2014. ipak biti viši, ali tek za dva procenta, saznaje RTS.

Prošlo je gotovo dva meseca od predstavljanja antikriznih mera Vlade Srbije, a izgleda da hotelijeri tek sada mogu da odahnu, jer u Ministarstvu finansija kažu da neće biti povećanja PDV-a na hotelske usluge sa osam na 20 odsto Kako RTS saznaje, porez će od 1. januara sledeće godine ipak biti viši, ali tek za dva procenta.

Pre dva meseca u hotele u Srbiji uselio se strah da će ostati prazni. Vest o povećanju poreza za 12 odsto zabrinula je hotelijere.

U Udruženju hotelijera HORES kažu da hotelijerstvo ne bi moglo da funkcioniše u takvom privrednom režimu, najskupljem u Evropi.

"To nije nešto što je bilo realno i hoteli ne bi mogli da podnesu. Povećanje PDV-a bi verovatno prouzrokovalo raskid velikog broja ugovora sa stranim partnerma koji su imali za cilj da dovedu strane goste", rekao je Tomislav Momirović iz HORES-a.

Spas za hotelijere može biti nova računica Ministarstva finansija. Njihova ideja je da se umesto povećanja PDV-a za hotelske usluge, pojača borba protiv onih koji posluju na crno, izbegavajući da državi plate porez.

Nezavisno od zahteva hotelijera, Ministarstvo finansija je ustanovilo da bi uvođenje više stope PDV-a na hotelske usluge turističku privredu dovelo u nepovoljan položaj u poređenju sa okolnim zemljama i usporilo rast, što nama svakako nije u interesu, saopštilo je Ministarstvo.

Kako se navodi, povećanje javnih prihoda od turizma tražiće se u oštroj borbi protiv sive ekonomije, jer je uočeno da se njen obim u toj oblasti povećava.

"Kada je reč o sivom delu turističkog tržišta u smislu agencija, takozvanih udruženja koja organizuju putovanja, mimo običaja i prakse, s obzirom na to da ne polažu nikakve garancije i ne izdaju fiskalne račune, verujemo da ćemo zajedničkim naporima učiniti da oni nestanu sa tržišta", kaže Tomislav Momirović.

Hotelijeri veću korist države ne vide samo u smanjenju sive ekonomije, nego i u većem ulaganju u srpski turizam.

"Potrebno je vreme, mi smo jednostavno takva industrija, od odluke kad ćete da ulažete dok napravite hotel, potrebno je nekoliko godina, potrebni su milioni, da ne kažem desetine miliona evra", rekao je Aleksandar Seničić iz Udruženje turističkih agencija JUTA.

Prema njegovim rečima, za pet godina Srbija će biti konkurentna turistička destinacija.

Podaci Eurostata pokazuju da srpski hoteli 170. rođendan dočekuju na poslednjem mestu u Evropi po popunjenosti soba - i to sa sadašnjim PDV-om od osam odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik